Early marriage

Sunday, 14 October 2007

Semalam entah apa pangkalnya, Mdm Faizah, pensyarah EOP kami bercakap tentang kahwin awal. Dia nasihatkan kami supaya kalau boleh, elakkan dari kahwin awal.

Bila ditanya mengapa, Mdm cakap, "Our preference sometimes changes. Maybe this time you prefer this than this, next time others."

'CEO' kami, AbdulRahman bangkang juga. Dia ni dah ada dua orang anak. Jangan tanya berapa orang isteri.

"But, Madam, isn't marriage makes someone be more mature?"

"Yes, it is an advantage for married people. Because they have responsibilities they have to carry. If they are not responsible, then who will feed their children?”

"When you get married in early age, you will be satisfied with what you have. I have my wife and kids, what else should I go for? You know..?" Sambungnya.

"How old are you guys now?"

Kami sama-sama jawab, "23."

"Ah, still young. The ladies should get married at youngest of 25. And the guys… 30"

"What? OMG! 30 madam?" teriak seorang pelajar Indonesia dalam kelas tu.

"Yea. For now, just focus on what you want for your career. Get a job and a good salary. Spend it for your parents' hajj and umrah. Build your life first. Then, you can start thinking about getting married."

Apa pendapat kalian?

http://mirakimura.blogspot.com/

Posted by hAiRiL/spiderman_pink at 22:22  

17 comments:

he he.. patut la macam kenal ayatnya rupanya dari blog student uia. :)

untuk da'i, pendapat ini tidak relevant. tapi tak perlulah diperdebatkan. kan? kan?

15 October 2007 at 9:16 am  

a'ah blog mira. selalu juga baca blognya.

memang tak perlu. tapi sayangnya ummat secara umum barangkali berpendapat sebegini.

macam mana?

p/s: ikut hati nak bedal jugak mdm faizah tu. tapi sabar je lah. "Aku sedang berpuasa, sesungguhnya aku sedang berpuasa" ~ (Hadis riwayat Ahmad bin Hambal Bukhari, Abu Dawud Tirmizi dan Ibnu Majah yang bersumber dari Abi Hurairah)

15 October 2007 at 9:24 am  

kalau diterangkan dengan bercakap, kiamat yang sudah dekat berada depan matapun tak habis-habis lagi. lakukan dengan perbuatan... bukan pegi bedal mdm tu.. :D

lakukan dengan perbuatan.. kahwin aje lah. sebab nak tunggu responsibilities habis, takkan habis. tambah tiap2 hari adalah. remember, rezeki dah ditentukan sejak azali.

tapi, kan.. cakap je berapi.. ana tak kawen-kawen lagi juga. ha ha ha!

15 October 2007 at 10:44 am  

ahaaa kalau dah semua orang berpendapat macam mdm faizah tu, nak kahwin dengan siapa?

itulah yang rasa nak sangat bedal sidektu tu huhu.

ana selalu cuba menggembirakan diri dengan mengatakan yang mungkin ana belum kahwin kerana mungkin ana belum bersedia. tapi itu sangat berlawanan dengan naluri.

anti anti. cakap tak serupa buat! hish! :D

15 October 2007 at 11:58 am  

our responsibilities to our parents doesnt end after marriage pe...
kalau nak ikutkan... sepanjang hidup kiter nie pun tak cukup nak balas ape yg kedua ibu bapa kiter telah berkorban untuk kiter tau...
kalau sumer fikir mcm mdm tu... sampai biler nak focus on career...

--- said...
15 October 2007 at 2:22 pm  

eh mcm maner tu nak leave my name after commenting... ah nemind... previous comment from me...
nurliana bte abdul rahim

--- said...
15 October 2007 at 2:25 pm  

focus on studies, then career. lepastu settle resposibilities, by the time dah 65 tahun. yea! great age to get married! datuk K tua-tua pun dapat siti nurhaliza kan -_-"

15 October 2007 at 6:26 pm  

"kooshkid: salaam...oh man u supporter eh? takpe, kita masih sedara semuslim. eid mubarak. yg pasal kahwin cepat tu, i setuju 100% dan dah buat pun, belum try belum tahu kan?"

betul tu! ana suspek kuat mdm faizah ni belum kahwin. atau putus cinta. atau tak laku :P

15 October 2007 at 10:37 pm  

salam..nice blog.i like this post.ramai orang berpandangan negetive when someone(especially remaja umur lingkungan 18-22) kawen awal.why eh? bagi ana,kawen awal ni sangatlah bagus.yelah,nak tgk remaja skrg,bergayut 24 jam,sms xhenti2,keluar dating tiap2 hari,berkepit mengalahkan orang dah kawen la boleh kata.di mana silapnya?

the main point yang ana nak ckp is early marriage ni moreee better than coupling b4 kawen.but it depends lelaki and perempuan tu macamana...mean that agama and responsibility la yg paling penting.kalau xde ni,rumahtangga hancur.

ana ade seorang jiran muslim dari australia,dorang blaja kat uia now.masing2 umur 20 tahun.kawen xsalah ana last year,umur 19.bagus.xde masalah lagi .alhamdulillah.

kalau nak fikir sape nak bagi makan anak isteri sume mmg xabes la.inshaAllah bila kita ikut dan tlg agama Allah,Allah akan tolong kita.rabbi yassir wala tu'assir... :)

panjang pula berceloteh.aseef jiddan!:).the conclusion is,when u dah ada calon,istikharah then bncg ngan parents mcmana.yang penting ada 4 asas yang Rasulullah pesan bila nak cari calon zauj/zaujah.

jika ada salah,tlg tegur ya.:)
wassalam~

syazana said...
15 October 2007 at 10:58 pm  

of course disagree.

i have a guy cousin who got married at 21 or 22. with full backing from the parents. lives near his mum's place. have a child now, and they are doing ok. takde pulak the guy macam tak berjasa dengan mak dia ke apa..

anyhow.. jodoh di tangan Allah SWT. she can voice her opinion, but you all make your own decisions, with Allah's will.

madame blossom said...
15 October 2007 at 11:00 pm  

masha Allah. topik ini sungguh hot!

syazana: kalau di singapura, pemuda-pemudi bawah umur 21-22 kalau nak kahwin, kene pergi kauseling ah :D adoi. tapi tu lah, yang ana tau itu lebih khusus pada masyarakat "umum" (contoh yang terlanjur, yang ada masalah dan lain-lain lagi). yang ana tak tau samada dorang akan kaunsel SEMUA bawah 21-22 ke tak. kalau itu berlaku, dahsyat tu.

kalau di perlis pula, yang ana tau, kerajaan galakkan kalau pemuda-pemudi nak nikah secepat mungkin. ada siap bantuan dari segi wang, dan majlis lagi.

rasa macam nak pindah perlis je kihkihkih.


madame blossom: memang nikah cepat ada pros dan cons, pada ana lebih banyak pros dari cons. cuma itulah, masyarakat secara umum tidak terbuka dengan pendapat ini. selagi pendapat mdm faizah ini tak dapat dikikis, selagi itu orang-orang seperti ana ni akan terperangkap dalam "vicious cycle" buatan manusia ni.

walhal kalau perkara ni dipermudahkan, kita boleh alihkan tenaga untuk fokus pada masalah lebih besar, seperti palastin ke.. *mengeluh sepanjang-panjangnya*

15 October 2007 at 11:21 pm  

oh ,macam tu pulak ye di singapore.erm,mumkin di sana dia terlalu fikir prons n contra nye.ada baiknya dia buat macamtu,maybe kene tgk la yg nak kawen tu mcmana pulak (agak2 je).btw,ada hikmahnya inshaAllah :). but dlm Islam sendiri digalakkan kawen awal utk elakkan zina.dan zina pula bukan satu macam.tapi byk.jadi,fikirlah masak2 dan secara rasional serta menurut persepsi agama Islam :)

syazana said...
16 October 2007 at 12:11 am  

erks... famous sungguh..

akh, saya tak sebut saya tak bersedia. tak kawen-kawen tu maksudnya perhentian perjalanan hidup belum sampai ke situ. kawen ibarat maut, bila2 pun boleh sampai. kalau tidak, takkan ade orang kena tangkap basah dan kahwin free? :D

ok.. sabar ya menantikan perhentian untuk kawen.. he he.

17 October 2007 at 5:15 pm  

la', ana pun tak cakap yang anti tak bersedia. ana cuma cakap yang ana tipu diri ana dengan mengguna alasan "ana belum bersedia" untuk mengembirakan diri ana. macam sadis gitu eh? huhu

sabar separuh dari iman. tapi nikah tu separuh dari agama..

17 October 2007 at 5:24 pm  

alamak~ terperasan! malu.. *lariiikkk* he he

nak dapat separuh dari agama terus tu la kena sabar.. iman = yakin. macam mana nak kawen kalo keyakinan tak 100% bahawa takde mudaratnya kawen ni? dan keyakinan tu perlu ade pada setiap orang sekeliling kita termasuk undang-undang baru boleh tercapai. kan? kan?

-cover malu-

*nyorok bawah kibod*

17 October 2007 at 11:18 pm  

baru jumpa entri ni. terima kasih ada yang sudi sambung komen. lagi banyak lak responnya.

bagi saya, dah banyak entri yang bincangkan hal ni. terpulang pada individu, juga ibu bapa. jika dah berkemampuan, segerakanlah bernikah. itu saja :)

jika tak berkemampuan, kenalah tahan nafsu dan berpuasa. semua cara dah ada dalam islam. syumul sungguh :)

terima kasih sekali lagi :)

mira said...
19 October 2007 at 10:37 am  

madam tu lecturer celpad ke? Tak baik marah dia. Dia kan dah buka majlis ilmu dgn alfatihah dan tutup dgn tasbih kaffarah.

Anonymous said...
15 February 2008 at 3:39 pm  

Post a Comment