Makbulnya Doa Ibu

Wednesday, 1 August 2007

"Ok lah I'm going out already"

"Pergi mana? Dating eeeh? Tak ajak seh!"

"Haha. Main bola ah. Woodlands"

"Wah! Nak join! Kaki dah gatal ni lama tak tendang orang. Oops jari tersasul. Tendang bola"

"Serious nak join? Ok meet me at Woodlands MRT, 3pm. Don't be late ok."

Boot bola, baju, seluar, stokin semua siap dalam masa 5 minit. Begitu ghairah sekali rasanya. Al-maklumlah kali terakhir main bola pun berbulan-bulan purnama yang lalu. Boot bola pun dah tumbuh cendawan. Keluar dari bilik saja terlihat ummi, abi dengan adik di luar. Kebetulan dorang pun nak keluar. Boleh lah tumpang, sep duit tambang.

"Pergi main bola?"

"Taklah, nak gi masuk meminang he he"

"Mentel!"

"A'ah. A'ah gi main bola tau, bukan a'ah mentel. Woodlands ah. Tumpang eh!"

"Woodlands? Ah belikan ummi cheese tarts dekat Causeway Point!"

"Boleh insha Allah!"

Dalam hati, fikiran macam mana. Nak beli cheese tarts dulu bawak pergi bola, silap-silap penyek dibuatnya. Nak main bola dulu baru pergi ke kedai tu, dah kene patah balik. Padang bola dengan Causeway Point jauh juga, dalam 15-20 menet ada. Dengan bau peluh yang wangi harum bak kasturi lagi. Nak cakap cheese tarts dah habis, bohong dosa pulak. Ya Allah, masa itu emas. Tapi ummi tetap pujaan hatiku. Kau tolonglah aku!

Sebelum keluar dari kereta, salam ummi, abi dengan adik. Apabila kereta bergerak pergi, awan mula mendung. Selang beberapa minit, diikuti hujan yang turun dengan lebat yang amat sangat. Alhamdulillah hujan rahmat.

"Where are you? Dah sampai eh?"

"Dah alhamdulillah. Tapi hujan lebat tau. SUspek kuat padang pun dah jadi sawah padi."

"My friend pun cakap cancel ar. Sorry eh."

Hai cheese tart, rezeki kau lah nari. Untung betul kene makan dengan ummi. Ummi, ummi. Makbulnya doamu! Doakan anakmu kahwin dengan cepat!

Posted by hAiRiL/spiderman_pink at 00:00  

7 comments:

so..when was the last time u played soccer?

madame blossom said...
31 July 2007 at 11:34 pm  

alhamdulillah now istiqamah-ing to play soccer or badminton on sundays. amalkan gaya hidup yang sihat! yea! :D

1 August 2007 at 12:19 am  

Ohhh... so you're from the North/West(?).

Kalau East,.... then invite me in for the badminton games! Need to sweat at least once a week jugak ni...

cerebrator said...
1 August 2007 at 11:44 pm  

north west to be exact. long hill :D which part in the east are you from? (bobal macam singapura tu besar nah eh huhu)

2 August 2007 at 12:29 am  

i'm frm around Bedok Reservoir...

Kalau naik bas/MRT, besar lar jugak....

kalau ada transport sendiri, baru lar kecik sikit Singapura ni :p

cerebrator said...
2 August 2007 at 11:58 am  

very cute entry!

tapi .. best jugak kan kalau main dekat padang yang dan jadi mcm sawah padi .. eksyen mcm dekat kampung lah :)

:: nurfiza ::

| nur hafizah | said...
3 August 2007 at 1:13 pm  

yek eleh. bukannya dia yang main bola. boleh ah, cakap senang :D

ekceli memang best main bola tgh/lepas hujan. komfem lebih banyak main air dari main bola.

lepas main, nak balik kuyup-kuyup, part tuuuuuuuuuu ah touching giler huhu

4 August 2007 at 12:54 am  

Post a Comment