Tunang

Wednesday, 19 December 2007

ibu: "along, tak nak tunang dulu ke?"

along: *tersedak* "eish. tunang?"

ibu: "a'ah. ke along memang tak nak tunang? terus nikah?"

along: "tsk, ibu ni. along bukan tak nak tunang. along ok je kalau tunang sebelum nikah. cuma pada along tunang tu tak payah lah lama-lama. menyiksa jiwa je. along nak pergi bukannya sekejap. 5-6 tahun tau. takkan nak tunang lama-lama?"

ibu: "abih kalau orang yang along suka ada orang lain nak?"

along: "takpelah. tak semua yang kita nak tu terbaik untuk kita kan. Allah lagi tahu. kita tidak. pendirian along, cinta dan sayang orang yang akan dinikahi. biar tak dapat nikah dengan orang yang kita cinta dan sayang. tawakkal Allah, along usahakan untuk mensoleh kan diri. apa yang Allah dah tetapkan, terima dengan redha"

ibu: "alhamdulillah."

hasbiyallah wa ni'mal wakil..

Posted by hAiRiL/spiderman_pink at 23:32  

8 comments:

kalau suddenly terdapat calon, ready tak untuk nikah dalam masa sebulan ni?

madame blossom said...
22 December 2007 at 10:18 am  

"Pergilah merantau untuk mencari kemuliaan, kerana dalam perantauan itu ada lima keguanaan, iaitu menghilangkan kesedihan, mencari penghidupan, mendapatkan ilmu, mengagungkan jiwa, dan dapat bergaul dengan orang ramai" - Imam Syafi'e

22 December 2007 at 10:26 am  

Balik Syria nanti bawa balik menantu untuk ibu..hehe. Jangan pilih Cleopatra tau!!

Anonymous said...
22 December 2007 at 12:44 pm  

insha Allah tak! cleopatra pat mesir! haha

22 December 2007 at 3:54 pm  

err akhi.. tegasnya pendirian!

bagus! (thumbs up)

selamat mengembara.. (jealousnye... bila la nak gi sane..)

Maryam said...
23 December 2007 at 2:28 pm  

mesti nak tegas. tak boleh nak melayankan sangat hati ni. kalau tak, lambat lah kahwin jawapnya

24 December 2007 at 6:08 am  

hahah .. thats a tough stand indeed. may Allah accept the niat and bless you well.... :)

KHAIRU REJAL said...
24 December 2007 at 8:34 pm  

jazakumullah khair jaza'

if you ask me, you too have tough stand(s), because if not im pretty confident you'd be married by now :D

but im sure there's a hikmah behind everything that happens. and since everything comes from Allah, it must be good. its only how we perceive it.

there's a saying "ikut hati mati, ikut rasa binasa".

ala kulli hal, may Allah accept our niats and bless us well, ameen ya Rabb!

24 December 2007 at 8:43 pm  

Post a Comment