Malam Pertama

Tuesday, 28 October 2008

Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara semuanya berkampung disini. Gelak ketawa, gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin isteriku ke dalam bilik pengantin. Suara-suara sumbang terlalu banyak yang menegurku.

"Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?" sapa Pak Ucu.

"Orang muda bang Aji, biarlah. Air dah penuh kat kepala tu." sahut Pak Tam disambut hilai ketawa sanak saudara yang lain. Meriah sungguh keadaan diluar walau jam sudah menunjukkan pukul 11.00 malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi. Lampu ku tutup. Merebah diri ke katil pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.

"Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar tu." Isteriku hanya mengangguk tanda setuju.

Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu. Keadaan di luar gelap gelita dan senyap sunyi. Tanda sanak saudaraku telah pulang dan keluargaku telah tidur.

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak rambut ikal yang menutupi telinganya lalu membisikkan "Assalammualaikum.." ke telinganya untuk menguji isteriku.

"Wa'alaikummussalam.." Rupanya isteriku masih belum tidur. Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup dahinya yang mulus. Semerbak harumnya menusuk deria bauku. Akanku tunaikan tanggungjawabku sebagai suami malam ini. Jari-jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku tidak dapat dikawal lagi, namun...


"Kringggggg....!!"

"Tik..!! Tik..!! Tik..!! Tik..!!"

"Kring..!! Kring..!! Kring..!!"

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang bilikku. Terkejut dengan segala macam bunyi yang ada, aku membuka lampu. Serentak itu, terang benderang seluruh rumahku. Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan semua orang di rumahku.

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah ke sekotak hadiah yang masih terbalut rapi. Aku buka dengan pantas dan di dalamnya terdapat 5 buah jam loceng. Juga sekeping kad berbunyi...

"Selamat Pengantin Baru!

Jangan gopoh-gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. Kami potong stim.."

Posted by hAiRiL/spiderman_pink at 23:32  

4 comments:

Lesson to be learnt: Open all presents before going to bed!

alfaqeer said...
3 November 2008 at 3:02 pm  

nnt wat bilik khas untuk hadiah hadiuh ... jgn sama bilik dgn pengantin hadiah2 tuh ... kehkehkeh

ghost_MaR said...
4 November 2008 at 8:13 am  

@ alfaqeer: where got time seh. haha

@ ghost_mar: hadiuh tu apa? biskot ke? =P yelah, awak kan tinggal istana. banyak bilik boleh letak hadiah. saya ni rakyat jelata, tinggal rumah biasa je

4 November 2008 at 8:24 am  

i'd let my husband read this story. confirm he also want to open all presents. we'll get all the family, pakcik2 yang kaypoh tu bukakan skali. save time! hahaha. sangguppppp..

alfaqeer said...
5 November 2008 at 11:40 pm  

Post a Comment