Kisah Anak Ikan

Sunday, 27 July 2008

Cerita ini mengisahkan seekor anak ikan dan ibunya yang sedang berenang-renang di lautan dalam. Ibu ikan sedang mengajar anak kesayangannya akan erti kehidupan dan realiti yang mereka hadapi.

Anak ikan ini bertanya, "Apa banyakkah perkara yang anakanda tidak ketahui wahai ibu?"

Ibu ikan ini pun berkata, "Duhai anakku yang ku kasihi, sesungguhnya terdapat suatu perkara yang amat penting yang ibu ingin sampaikan. Ajaran ini telah disampaikan oleh pendita-pendita ikan yang terulung sejak zaman berzaman, telah disebarkan kepada seluruh warga alam air ini dan ibu harap anakanda juga ambil berat apa yang ingin ibu katakan...

Suatu hari nanti, anakanda akan beruji dengan godaan-godaan yang mengelirukan akal. Akan anakanda jumpa cacing yang sungguh enak sedang dicucuk oleh mata kail dan diikat pada tali yang tidak nampak oleh mata kasar. Cacing itu kelihatan sungguh mengiurkan, sungguh lazat sehinggakan anakanda tidak terfikir akan apapun kecuali utk menikmati juadah yang enak itu. Tetapi anakanda kena ingat itu hanyalah muslihat manusia, mengumpan anakanda ke alam lain yang penuh sengsara."

"Alam apa itu ibu?"

"Jika anakanda terjerumus ke perangkap manusia itu, leher anakanda akan disentap oleh besi yang bercangkuk tajam dan akananda akan merasa kesakitan di mulut anakanda. Kemudian, mereka akan tarik anakanda ke arah sesuatu yang menyilau pandangan sehingga anakanda rasa anakanda akan buta. Anakanda akan di campak umpama sampah di perut perahu mereka dan anakanda akan berasa sesak kerana anakanda bukan lagi dikelilingi oleh air tetapi udara.

Kemudian mereka akan membawa anakanda ke pasar, mereka letakkan harga. Ada manusia yang datang dan mencocok-cocok badan anakanda sebelum ada yang membawa anakanda ke rumah mereka. Siksaan mereka belum selesai. Manusia itu akan mengelar- ngelar anakanda, menghiris daging dan meletakkan garam dan.. pedihnya ibu tak dapat bayangkan dan ceritakan.." sambil si ibu tunduk sayu dan ketakutan.

"Setelah dikelar-kelar, anakanda akan melihat minyak yang panas mengelegak sehingga percikannya bisa meleburkan kulit anakanda yang halus itu. Manusia kemudiannya akan menurunkan anakanda ke dalam minyak yang panas itu sehingga segala daging dan kulit anakanda melecur dan bertukar warna.

Akhirnya, anakanda akan dilapah, dimamah dan dikunyah oleh gigi-gigi manusia yang tidak mengenal erti belas kasihan itu. Semua siksaan itu berpunca dari godaan yang sedikit. Ibu berpesan agar anakanda ingat dan berhati-hati di laut lepas tu..."

Si anak hanya mengangguk-anggukkan kepalanya. Dalam hatinya masih tidak yakin kerana belum pernah ketemu cacing yang sebegitu.

Suatu hari setelah di anak ini remaja dan bersiar-siar dengan kawan-kawannya, mereka terlihat seekor cacing yang amat besar, tampak lazat berseri-seri. Semua ikan-kan itu telah mendengar cerita dari orang tua masing-masing. Cuma baru sekarang melihatnya dengan mata kasar sendiri. Masing-masing menolak satu sama lain dan mencabar-cabar agar pergi menjamah juadah itu. Akhirnya si anak yang tidak yakin dengan ceritaibunya tadi berkata,

"Ahhhh... Masakan benar kata-kata ibuku. Makanan selazat ini tidak akan mendatangkan apa-apa kecuali kenyang perutku. Ini habuanku!" terlintas nafsu yang datang menggoda. Lalu setelah si anak itu mengangakan mulutnya luas-luas dan dengan rakusnya membaham cacing itu, mulut dan tekaknya terasa kesakitan yang amat sangat. Setelah puas cuba melepaskan diri, si anak tadi berasa kesal dan sedih dlm dirinya kerana dia tahu apa yang ibu katakan memang benar. Cuma segalanya sudah terlambat, hanya kerana nafsu.

Posted by hAiRiL/spiderman_pink at 23:32  

0 comments:

Post a Comment