Lelaki juga sensitif

Monday, 14 January 2008

Assalamu'alaikum wrt wb.

Ni untuk bacaan umum je. Ada yang betul juga kot, tapi ada tu yang memang tak betul -_-"

--------------------------------
Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin)

Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.

Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.

Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik. *jeng3x*

Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita.

Lelaki memang dilahirkan dengan perasaan yang kuat terhadap wanita, sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool. *errrr. ok lah tak semua orang macam ni :P*

Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama! *belum kahwin ajak keluar haram eh :P*

Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita. *spiderman_pink bukan selebriti kan? :P*

Bila lelaki cakap. "Emm, tengoklah dulu", itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.

Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.

Kebanyakan lelaki yang nampak 'desperate', datang dari sekolah all boys! *haha. ye ke? ada yang datang dari sekolah biasa pun "desperate" juga?*

Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.

Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata-mata. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan, dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini. Kadang-kadang lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.

Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan 'flirting' dengan ramai wanita, dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa. Yang lain hanya kawan.

Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari, maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja. Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah! *errrrrrr. kan kene jaga pandangan?*

Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih. Cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.

Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti.

Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.

Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.

Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!!

Posted by hAiRiL/spiderman_pink at 23:32  

2 comments:

“Perempuan itu seperti tulang rusuk, jika kamu meluruskannya, bererti kamu mematahkannya. Jika kamu membiarkannya, dia akan tetap bengkok.”(Riwayat Imam Bukhari)

Wanita dijadikan sungguh berbeza dengan lelaki. Perbezaan membawa kepada keghairahan diantara dua pihak.. bak kata pepatah Inggeris, "Opposites attract".

Wanita dijadikan halus kulitnya, lemah sendi tulang dan mempunyai kelemahan yang tersendiri.

Disebalik kelemahan dan kelembutan itu, terdapat hikmah. Iaitu, mereka memang perlukan kepada pimpinan seseorang lelaki.

Amat menarik sekali kalau, di fikirkan, apabila Nabi Adam berasa kesepian di syurga, Allah telah mengabulkan doanya dan mengubat kesepian itu dengan mencipta seorang wanita, iaitu Hawa.

Remy Mahzam said...
20 January 2008 at 2:10 am  

pandai pun!

bila nak pergi kebun bunga? he, he, he

20 January 2008 at 9:11 am  

Post a Comment