Ya Allah..

Thursday, 8 November 2007





Ya Allah
Aku mohon kepadaMu untuk mendapat rahmat dari sisiMu
Untuk membimbing qalbuku
Mengatur hal-hal yang belum teratur
Menolak godaan
Meperbaiki hubunganku
Memelihara agamaku
Menjaga niatku yang tidak kelihatan
Mengangkat dan mensucikan amalku yang kelihatan
Mencemerlangkan wajahku
Memberi petunjuk kepadaku
Untuk melangkah ke jalan yang lurus
Memenuhi hajatku
Dan menjaga daku dari segala kejahatan

Ya Allah
Sesungguhnya aku pohonkan keimanan yang tulus ikhlas
Melimpahi seluruh hatiku
Aku pohonkan juga keyakinan yang benar
Sehingga aku mengetahui
Bahawasanya tidak akan mengenai diriku oleh sesuatu musibah
Kecuali apa yang telah Engkau tentukan buat diriku
Jadikanlah aku redha menerima segala ketentuanMu

Ya Allah
Aku pohonkan keimanan yang jujur
Keyakinan yang tidak kufur lagi kemudiannya
Aku pohonkan juga rahmatMu yang dapat menampung anugerah kemuliaan rahmatMu
Di dunia dan di akhirat


Ya Allah
Aku pohonkan kemenangan ketika menemuiMu
Ketabahan hati menerima keputusanMu
Aku pohonkan darimu tempat kedudukan para syuhada
Dan kehidupan orang-orang yang bahagia
Dan mendapat pertolongan untuk menghadapi musuh
Dan menyertai para nabiMu

Ya Allah
KepadaMulah aku menempatkan hajatku
Meskipun lemah buah fikiranku
Dan singkat amalku
Namun aku amat berhajat kepada rahmatMu
Oleh kerana itu
Aku mohon kepadaMu
Wahai Pengadil Segala Perkara
Penyembuh Segala Hati
Sebagaimana Engkau telah menyelamatkan aku dari amuk tengah samudera lautan
Semoga Engkau selamatkanlah aku dari hukumanan siksa api neraka
Huru-hara fitnah kubur
Dan godaan-godaan terkutuk yang menghancurkan

Ya Allah
Dimana buah fikiranku sangat lemah
Dan amal-amal perbuatanku sangat jauh dari sempurna
Niat serta cita-citaku tidak mampu berbuat kebajikan
Yang pernah Engkau janjikan kepada seseorang dari hambaMu
Atau sesuatu kebajikan yang pernah Engkau anugerahkan
Kepada seseorang daripada makhlukMu
Aku berdoa
Dan tetap memohonkan juga perlindungan dan kekuatan dariMu
Engkaulah Tuhan
Penguasa Seluruh Alam

Ya Allah
Jadikanlah kami orang yang menunjukkan
Dan dapat petunjuk
Tidak sesat dan menyesatkan
Bersedia memerangi segala musuh Tuhan
Hidup damai dengan segala kekasih Tuhan
Kami akan terus mencintai siapa yang Engkau cintai
Dan memusuhi siapa yang Engkau musuhi
Iaitu makhluk-makhluk yang menentangMu

Ya Allah
Inilah doa permohonanku
Terserahlah kepadaMu untuk memperkenankan
Inilah yang terkuasa olehku
Hanya kepadaMulah terletaknya harapan
Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah
Dan kepadaNya jualah kami pasti akan kembali
Tiada daya dan upaya kami
Melainkan dengan pertolongan Allah yang Maha Tinggi
Lagi Maha Agung



Posted by hAiRiL/spiderman_pink at 23:32  

7 comments:

Subhanallah, it's such a nice pic kan!

=D

Anyway, where was the pic taken at? Ermm is it @ kent ridge park?

nurfiza said...
14 November 2007 at 7:31 am  

tinggi nah kent ridge park? :D

that was taken at the base camp of "gunung stong" in kelantan. baru base camp seh. i wonder its like at the peak.

the clouds are so fluffy like cotton candy ^_^

14 November 2007 at 12:55 pm  

Oouhh al-kisahnya .. at kelantan rupanya - jauh benar.

fluffy clouds - sure it's nice, can tell frm the pic.

at least u've reached there n seen it for urself .. but, takpe. tgk gambar pon jadi .. :)

nurfiza said...
14 November 2007 at 4:30 pm  

ameeen. ameen. ameen. to your doa.

yup yup.. i like!! Subhanallah!

the clouds so packed.. it looks like macam boleh jump on it it'll hold you. best eh? but please don't try.

so.. r u in kelantan?! is that why you've been missing for the last few months?

madame blossom said...
14 November 2007 at 7:03 pm  

AHHH!!

IM stong-ED~ =___=

HafizH said...
14 November 2007 at 10:18 pm  

oh yeh apiz, bila pergi stong eh? macam nak sibuk-sibuk lah ^_^ tu pun kalau belum berangkat ah

17 November 2007 at 12:20 am  

Insya`Allah 21 Dec to 24Dec..

Nak join ker? Ni dgn YMC..

Dorg ada ura2 nak pi ledang or stong again 14-16dec with the bunayya students. yang itu gue tk dpt join.. exam.. =___=

HafizH said...
18 November 2007 at 1:35 am  

Post a Comment