Aku Terima Nikahnya

Tuesday, 20 May 2008


JUDUL BUKU: AKU TERIMA NIKAHNYA

PENULIS: Hasrizal Abdul Jamil (www.saifulislam.com)

ISBN: 978-983-097-189-6

1. Marriage — Religious aspects — Islam
2. Family — Religious aspects — Islam
3. Domestic relations

PENERBIT: Galeri Ilmu Sdn. Bhd.
161-A, Jalan Aminuddin Baki,
Taman Tun Dr. Ismail,
60000 Kuala Lumpur.
Telefon: 03-77260772
Faks: 03-77271796
www.galeriilmu.com.my"Tarikh bertunang sudah dipersetujui, cuma "Mak" nak tanya sesuatu. Kamu pernahkah melihat yang empunya diri?" bakal ibu mentua saya bertanya. Beliau sudahpun membahasakan dirinya "Emak".
"Belum, Mak," saya menjawab sambil tersenyum.
Saya dapat melihat wajah abang saya yang begitu terkejut. Macam mana adiknya boleh bersetuju untuk berkahwin dengan seorang yang belum pernah ditemui?
Rakan-rakan yang mendapat tahu tentang pertunangan saya dengan seorang bakal doktor amat terkejut.
"Anta gilakah, Hasrizal? Kahwin dengan doktor? Anta tak takut kena tinggal?"

AKU TERIMA NIKAHNYA adalah rakaman pengalaman penulis dalam membina damai pada sebuah kehidupan berumah tangga. Segalanya bermula dengan menilai cara diri memandang perkahwinan itu sendiri. Melihat perkhawinan sebagai medan untuk menerima, menjadikan kita sering gelisah dan hidup meminta-minta. Melihat perkhawinan sebagai medan untuk memberi, akan menjadikan kita lebih memikirkan soal PERANAN dan bukannya HAK yang tidak berkesudahan.
Diolah dalam gaya santai dan pendekatan bercerita, dengan dialog-dialog biasa yang merencahi kehidupan sekitar dunia rumah tangga, buku ini menjanjikan pengalaman membaca yang mengasyikkan. Suami mahupun isteri dibawa menghargai keunikan diri masing-masing, mengiktiraf kelebihan dan mengakui kelemahan, lalu belajar untuk saling memahami... demi menyempurnakan perjalanan sebuah rumah tangga berbekalkan syariat Allah dan sunnatullah.

http://saifulislam.com

Posted by hAiRiL/spiderman_pink at 23:32  

0 comments:

Post a Comment